картина орхидея многоцветна от 4 части, принт картини на канава

През последните години на нашия пазар, започнаха да се предлагат много различни по вид принт картини. Човек наистина може да избира от модели на всякаква тема, композиции от една или от няколко части, дори може да поставим своя снимка на картина.

Когато пазаруваме обаче принт картини (или така наречените „декоративни панели“) от онлайн магазини, и избирайки ги само по обработени снимки на пръв поглед всички те изглеждат еднакви. А знаем ли от какво са направени и как изглеждат наистина в действителност?  

Ще се опитаме да ви улесним в избора и тук ще ви покажем различните техники и материали.

ДЕКОРАТИВНИ ПАНЕЛИ

Един от най-разпространените видове картини, които са по-достъпни и евтини са така наречените „декоративни панели“. Те се изработват от плоскости от разпенено PVC (пореста пластмаса) с бял цвят, или от МДФ плоскости (дървесновлакнести плоскости със средна плътност). Самите материали са с различни дебелини, но повечето производители на такива панели използват дебелина 3 – 5mm

Тези плоскости се изрязват в необходимите размери, и на тях се залепват принтираните изображения на стикер. Самите стикери могат да са от PVC фолио или от фото хартия. Обръщайте внимание, когато се спрете на този вариант, дали стикерите са защитени с ламинат. Ламинирането предпазва от надраскване, запазва цветовете за по-дълго, и придава гланцов или матов ефект на изображението. Недостатъка на този тип пано е, че дебелината на плоскостта не може да се скрие и остава видима. Затова излъчването на този тип картини е твърде непретенциозно, и е подходящо за по-обикновено и скромно декориране. 

Монтажа на декоративните панели е с двойно лепящи ленти директно към стената. Но недостатък при този тип монтаж е, че при отлепянето им те неизбежно оставят щети по стената (нарушава се цялостта на боята или мазилката).  Затова бъдете сигурни, че това е точното място на картината ви, за да не се налага ремонт след преместването й.

КАРТИНИ от ПЛЕКСИГЛАС или СТЪКЛО

Друг тип картини, подобен на панелите е печат върху плексиглас (PVC материал наподобяващ стъкло) или стъкло. Плексигласа е значително по-лек от стъклото и придава по-луксозен вид на изделието. Монтажа е с холдери (дистанционери), които красиво „държат“ картината на разстояние от стената.

КАРТИНИ на КАНАВАЦА (ПЛАТНО)

Най-близкият тип картини до този на изкуството, са изработените от канава (памучно платно).

Те се отпечатват на плътно памучно платно, което е с текстилна текстура. Това придава оригинален и автентичен вид на картината. Платното се изпъва прецизно върху под рамка, която е от естествен, сух дървен материал. И за разлика от другите видове принт картини, заради естествените материали и дълбочината на рамката, излъчването им е по-истинско и категорично. Също така при този вариант изображението преминава в дебелината на картината и така се постига напълно завършен вид. Особено при композициите от няколко части, изображението не се прекъсва от празни и бели контури.

На този принцип се правят и оригиналните картини на изкуството и както на тях, така и на принт варианта можете да сложите по желание външна, декоративна рамка.

Монтажа е лесен – картините са с класически закачалки на гърба, и се закачат на малки пирончета или винтчета за стената.  По този начин след демонтиране или преместване на картината, на стената ви няма да останат сериозни щети.

Освен в онлайн магазините принт картини можете да намерите почти във всеки хипермаркет. Важно е при избора да обърнем внимание на изработката и материалите, за да знаем точно какъв продукт ще получим. 

Често те се изработват от платно от изкуствена материя, на която липсва текстилната текстура и имат по-скоро плакатно излъчване. Също така от голямо значение и качеството на рамката. Тя може да е от МДФ или от прекалено тънък или суров дървен профил, който с времето ще се изкриви и ще развали облика на платното. Уверете се, че профила е достатъчно плътен и дебел (минимум 20х20 mm) и че е от сух дървен материал, който със сигурност няма да се деформира.

И без значение на кой тип картина ще се спрете, избирайте внимателно не само според дизайна и изображението, а и според качеството на материалите и изработката. Все пак тези картини ще красят стените ви и ще им се радвате и наслаждавате дълго време!

Избирайте смело, защото със сигурност стените ви ще оживеят, интериора ви ще стане по-завършен и ще се чувствате по-уютно и комфортно!

снимки: от интернет